El bloc d'en Jordi Martí

La viabilitat econòmica d’una Catalunya independent: “veritas omnia vinci”

Deixa un comentari

Una altra institució econòmica del nostre país, acreditada i reconeguda com és la Cambra de Comerç de Barcelona, acaba de donar a conèixer un estudi que confirma la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent. Aquest treball se suma a d’altres estudis i projeccions que avalen aquesta viabilitat i que són la millor vacuna contra la intoxicació i l’estratègia de la por que difonen els sectors unionistes de Catalunya i les institucions de l’Estat espanyol, interessades en mantenir un statu quo favorable als seus interessos. Uns interessos que, avui per avui, són contraris als de les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya. 

Així que, donant un cop d’ull a aquest anàlisi de la Cambra de Comerç de Barcelona, veiem que un estat català dins de la Unió Europea assoliria un superàvit del 7,2% del PIB, en les actuals condicions de conjuntura econòmica i d’acord amb la liquidació del sector públic estatal de l’any 2010 (l’últim any del que es disposa d’aquestes dades). Són dades molt contundents; sobretot si es comparen amb l’increment del dèficit que al seu torn patiria l’Estat espanyol, que passaria del 9,6% actual a l’11,5% del PIB.

I rellegint aquest estudi, gairebé podríem dedicar un capítol especial als dèficits territorialitzats d’autonomies com Extremadura, Andalusia, Castella-La Manxa, Ceuta i Melilla, entre d’altres, que a la pràctica l’estudi les situa en una posició de vulnerabilitat i d’inviabilitat com a subjectes polítics autònoms.

La lectura política de l’informe

Més enllà de la forquilla de resultats d’aquest informe, es va fent molt evident, al meu entendre, que a la voluntat majoritària del poble català que volem votar a la consulta del 9 de novembre per assolir un estat propi, s’hi va sumant la certesa de la viabilitat econòmica d’aquest nou estat. La certesa d’una ciutadania catalana que comença a veure que no necessitaria de cap tutela ni de cap transferència “solidària” d’un l’Estat que, a hores d’ara, ens depreda recursos de tota mena. Podríem ser autosuficients, competitius i viables, tant econòmicament com socialment. I podríem ser solidaris: no només amb els estats europeus amb dificultats, com l’espanyol, sinó també amb d’altres països del món.

Imatge

Només falta que ens ho creiem, i neutralitzar d’una vegada per totes les campanyes de la por i de la intoxicació que cada dia ens arriben dels poders centrals de l’Estat i dels partits catalans unionistes. La veritat s’acabarà imposant; veritas omnia vinci, com deien els llatins. És una evidència que un país com Catalunya, amb un dèficit anual amb l’estat de 16.000 milions d’euros, ha de ser viable si aquests recursos s’inverteixen en benefici de la seva gent, dels set milions i mig de catalans.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha fet el que havia de fer: posar llum allà on altres hi posen foscor, des del rigor acadèmic i professional.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s